Inspiratie voor het ontwerp van een landschap

Als landschapsarchitect moet jij natuurlijk creatief zijn. Een groot deel van dit beroep bestaat namelijk uit het ontwerpen van een landschap. Ben jij als freelance landschapsarchitect aan het werk? Zorg er dan altijd voor dat jij je verzekeringen op orde hebt. Sluit bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering af. Hierdoor voorkom jij dat je in de problemen komt. Jij blijft ook uit de problemen wanneer jij gewoon goed werk levert. Dit begint allemaal met een goed ontwerp. Lukt het jou maar niet om wat te bedenken? Wij hebben hieronder wat inspiratie voor het ontwerp van een landschap op een rijtje gezet.

Combineer verschillende elementen

landscapeIn een tuin zie je vaak alleen maar groen. Als landschapsarchitect kom je echter veel meer tegen dan alleen groen. Jij moet mogelijk ook een ontwerp maken voor in een drukke stad. Combineer in dat geval verschillende elementen met elkaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een combinatie tussen groen, kunst en de stedenbouwkundige elementen. Wat te denken van een groene kunstroute bijvoorbeeld? Mensen komen zo in aanraking met kunst en bovendien is er steeds meer groen te zien in de stad. Met zo’n ontwerp scoor jij vast en zeker punten!

ul de leegte op

designSommige landschapsarchitecten moeten een groot gebied ontwerpen. Voor gevorderde architecten is dit een eitje, maar voor beginners is dit best lastig. Heb jij nog niet veel ervaring? Zorg er dan te allen tijde voor dat je grote leegtes voorkomt. In de natuur is dit natuurlijk niet zo’n ramp, want hier groeien leegtes na verloop van tijd wel dicht. Maar hoe zit dit bijvoorbeeld in stedelijk gebied? Hier blijven de leegtes gewoon aanwezig. Als landschapsarchitect moet jij dit zien te vermijden. Hoe? Door bijvoorbeeld een kunstwerk te plaatsen. Met een kunstwerk is een leegte namelijk prima op te vullen.

Laat de natuur zijn gang gaan

De natuur vormt een belangrijk onderdeel in het ontwerp dat veel landschapsarchitecten maken. Mooi natuurlijk, maar dit heb jij niet zelf in de hand. Probeer dan ook vooral niet de natuur te ‘regisseren’. Wanneer je dit wel doet, word je er namelijk wel heel erg druk mee. Soms moet je de natuur gewoon zijn gang laten gaan. Dit kan juist ook een extra dimensie toevoegen aan een landschap. Zo duiken er na verloop van tijd mogelijk wel dieren op en wie weet wat voor een mooie kleurencombinaties er wel niet ontstaan. Als landschapsarchitect moet jij dus niet alles in de hand willen hebben en vooral ook houden.