FAQs

Waarin verschilt tuinieren van landschapsarchitectuur?

Veel mensen denken dat tuinieren en landschapsarchitectuur hetzelfde zijn. Dit is echter niet het geval. Tuinieren is namelijk het op kleine schaal kweken en telen van planten voor hun voedsel of pracht. Dit wordt vaak gedaan in een tuin of hof. Bovendien gebeurt dit hoofdzakelijk op recreatieve basis, hoveniers uitgezonderd. Wanneer we praten over landschapsarchitectuur bedoelen we het ontwerpen, plannen en omvormen van de ruimtelijke indeling van een onbebouwd plangebied. Landschapsarchitectuur richt zich doorgaans tot grote gebieden, waaronder een natuurgebied. Ook sportvelden, openbare ruimtes en recreatiegebieden rekenen we tot de landschapsarchitectuur. Het is dus zeker niet zo dat tuinieren en landschapsarchitectuur hetzelfde zijn, integendeel!

Hoe word je landschapsarchitect?

Mensen die zich bezighouden met landschapsarchitectuur noemen we landschapsarchitecten. Sommige mensen denken dat zij zichzelf deze titel kunnen geven, maar dit is niet het geval. Landschapsarchitect is namelijk een beschermde titel. Om deze titel te krijgen, moet jij vaak een opleiding gevolgd hebben. Zodoende weet jij namelijk wat er van je verwacht wordt en wat jij moet doen. In ons land is het zelfs zo dat landschapsarchitecten geregistreerd moeten staan in het architectenregister. Alleen wanneer jij hierin geregistreerd staat, mag jij dus de titel landschapsarchitect voeren.

Waar houdt een landschapsarchitect zich mee bezig?

Er zijn veel mensen die niet weten waar een landschapsarchitect nu eigenlijk precies mee bezig is. Kort door de bocht kunnen we stellen dat een landschapsarchitect zich bezighoudt met het ontwerpen van bepaalde ruimtes. We doelen in dat geval bijvoorbeeld op een golfbaan, natuurgebied of groenstroken in een stedelijk gebied. Jij wordt als landschapsarchitect ingehuurd om een ontwerp te maken en deze dien jij te presenteren aan de opdrachtgever. Uiteraard moet je met van alles en nog wat rekening houden. Het is dus niet een kwestie van even een schets maken. Het moet ook allemaal mogelijk zijn. Wanneer de opdrachtgeven akkoord gaat met jouw ontwerp, wordt de uitvoering in gang gezet. Hier ben jij zelf overigens niet verantwoordelijk voor als landschapsarchitect.

Wat moet jij regelen wanneer jij freelance landschapsarchitect bent?

Als landschapsarchitect kun jij in dienst zijn van een (advies)bureau of organisatie. Er zijn echter ook genoeg landschapsarchitecten die op freelancebasis werken. Zij worden in dat geval juist ingehuurd door een organisatie, zoals een gemeente of provincie. Als freelance landschapsarchitect moet jij het nodige regelen. Zo moet je bijvoorbeeld de juiste verzekeringen afsluiten. Een aansprakelijkheidsverzekering is zeker aan te raden. Indien jij een fout maakt bij het ontwerp, kunnen de eventueel bijkomende kosten op jou verhaald worden. Met behulp van een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij hier niet bang voor te zijn. Uiteraard moet jij ook een goede zorgverzekering hebben, want je weet maar nooit wat jou kan overkomen tijdens jouw werkzaamheden!

Welke middelen moet jij in huis hebben om te tuinieren?

Landschapsarchitect is niet een beroep dat voor iedereen is weggelegd. Desondanks kun jij wel heel veel plezier beleven aan tuinieren. Wanneer dit ook voor jou geldt, heb jij vast en zeker groene vingers. Jij brengt dan zoveel mogelijk vrije uurtjes in jouw tuin door. Als ervaren tuinder weet jij ongetwijfeld wat je allemaal moet hebben. Indien jij pas net begint met tuinieren, is dit niet het geval. Als beginner moet jij in ieder geval over de basismaterialen beschikken. Denk aan een schoffel, hark, schop en gieter. Ook moet jij je goed inlezen voordat je aan het werk gaat. Zorg dus ook dat je een boek over tuinieren aanschaft. Zodoende weet jij straks precies hoe jij zaadjes moet planten en moet oogsten.

Wat zijn de beste planten voor in jouw voortuin?

De meeste woningen in Nederland zijn voorzien van een voortuin. Bij de één is deze hartstikke groot, bij de andere juist weer klein. Toch is het altijd mooi om planen in jouw voortuin te hebben. Er zijn een aantal planten die het altijd goed doen. Neem bijvoorbeeld de klimop. Wanneer jij deze tegen jouw gevel op laat klimmen, ziet deze er direct niet zo saai meer uit. Bovendien is de klimop altijd groen, zelfs in de winter. Jouw voortuin ligt er nooit dood bij. Ook de Helleborus is een goede plant voor in jouw voortuin. In de wintermaanden zorgt deze plant er namelijk voor dat jouw tuin wat kleur krijgt. Mensen met een grote voortuin kunnen kiezen voor een fruitboom. Niet alleen is dit mooi, maar je krijgt er ook schaduw van. En daarnaast kun jij de vruchten van deze boom opeten.