De basisprincipes van landschapsarchitectuur

Houd jij je dagelijks bezig met het landschap? Dan denk jij mogelijk dat jij de titel landschapsarchitect mag voeren. Dit is echter niet het geval. Landschapsarchitect is namelijk een beschermde titel voor iemand die actief is in de landschapsarchitectuur. Hij of zij heeft hiervoor vaak een opleiding gevolgd, zodat duidelijk is wat er verwacht wordt en gedaan moet worden. In Nederland is het zelfs zo dat landschapsarchitecten geregistreerd moeten staan in het architectenregister. Is dit niet het geval? Dan mag iemand zichzelf niet eens een landschapsarchitect noemen. Wil jij meer weten over landschapsarchitectuur? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij vertellen jou in deze tekst namelijk wat de basisprincipes van landschapsarchitectuur zijn.

Wat moet je kunnen?

landscapeSommige mensen denken dat zij zo wel even landschapsarchitect worden. Dit is echter absoluut niet het geval. Een landschapsarchitect moet namelijk een flinke dosis kennis hebben. En het gaat dan niet alleen om kennis over het landschap. Jij moet namelijk ook alles weten over planologie, techniek, ecologie, natuur en milieu. Pas wanneer jij hier voldoende kennis van hebt, kun je met een goed ontwerp komen voor de leefomgeving. Naast kennis moet jij natuurlijk ook een creatieve geest hebben. Het maken van een ontwerp voor een bepaald gebied is immers niet voor iedereen weggelegd.

Waar houd jij je mee bezig?

Nu jij weet wat een landschapsarchitect moet kunnen, ben je vast benieuwd wat zo’n persoon nu eigenlijk doet. Over het algemeen houdt een landschapsarchitect zich bezig met het ontwerpen van bepaalde ruimtes. Hierbij kun je denken aan een golfbaan, maar ook aan een geheel natuurgebied of groenstroken in een stad. Je krijgt wensen mee, doet zelf onderzoek naar de mogelijkheden en komt vervolgens met een ontwerp. Deze moet jij presenteren aan jouw opdrachtgever. Indien deze akkoord is, dan krijg jij groen licht om jouw plannen verder uit te werken.

landscape

Waar ben je werkzaam als landschapsarchitect?

Als landschapsarchitect kun jij in dienst zijn bij een (advies)bureau. Vaak heb je dan een vast contract. Hierdoor zijn onder meer zaken als verzekeringen goed geregeld. Er zijn echter ook genoeg landschapsarchitecten die op freelancebasis werken. Zij worden ingehuurd voor bepaalde projecten. Indien het project afgerond is, zoekt een landschapsarchitect weer een andere uitdaging. Er is vaak genoeg te doen. Probleem is dat je zelf alles moet regelen wanneer jij als zelfstandige werkzaam bent. Als freelance landschapsarchitect moet jij bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering hebben. Deze zijn vaak duur, maar gelukkig kun jij geld besparen met vergelijkers. Zorg ook dat je alle andere verzekeringen goed geregeld hebt. Op deze manier voorkom je dat een fout jou fataal wordt.